Wpisy z kategorii ‘Ciekawostki’

Szampan

6 lipca 2015, w kategorii Ciekawostki

Szampan Szampanem nazywamy rodzaj wina musującego. Wszyscy doskonale znamy ten alkohol, ponieważ korzystamy z niego podczas uroczystości, świętowania, czy przy okazji obchodzenia Nowego Roku. Wszystkim szampan kojarzy się przede wszystkim z luksusem, oryginalne szampany kosztują nawet krocie. Sama nazwa alkoholu wzięła się do miejsca jego produkcji, czyli Szampanii, rejon ten słynie z wytwarzania szampana na skale światową, znajduje się we Francji, czyli stolicy winiarskiej. Sam etap produkcji alkoholu jest bardzo prosty i ciekawy. Nie do końca dojrzałe wino wlewa się do butelek następnie poddaje leżakowaniu. Ważne jest jednak, aby znajdowało się w odpowiednich warunkach, w piwnicy musi być maksymalnie do 5 stopni. Ważne też, aby butelka była lekko pochylona w stronę korka wówczas bukiet szampana jest bardziej wyrazisty. Szampany to bardzo delikatne alkohole zawierają one mniejszą zawartość alkoholu niż piwo. Możemy wyróżnić kilka ich gatunków, czyli szampan biały różowy, słodki wytrwany czy półsłodki. Co bardzo ważne szampana produkuje się z winogron najlepszych odmian. Wszystkie owoce są zbierane ręcznie po to, aby dotarły do fabryki w jak najlepszym stanie. Szampan jest winem białym pochodzącym z ciemnej odmiany winogrona. Owoc musi być nieskazitelny i nienaruszony, aby nie zabarwić jego skoku skórką. Ważny jest tutaj każdy detal.

Advocaat i metaxa

6 lipca 2015, w kategorii Ciekawostki

Advocaat i metaxa Advocaat to likier rodem z Holandii. Advocaat (zwany także ajerkoniakiem) to wynalazek holenderski. Swoją nazwę zawdzięcza on temu, iż swego czasu był napojem, który w szczególności upodobali sobie holenderscy adwokaci. Jest również inna wersja, a mianowicie taka, że to popularny owoc, jakim jest awokado był przyczyna nadania takiej, a nie innej nazwy. Początkowo zresztą używano właśnie awokado do produkowania tego alkoholu. Advocaat zaliczany jest do likierów o tak zwanej niskiej mocy – jest to zaledwie siedemnaście i pół procenta. Charakteryzuje się dość słodkim smakiem, w związku z czym nie ma raczej opcji, ażeby wypić go dużo. Do jego produkcji używa się przede wszystkim jajek i – w holenderskim oryginale – brandy. Można go także zrobić w warunkach domowych i nie będzie odbiegał on zbytnio od kupczego pierwowzoru. Warunkiem jest jednak użycie dobrego jakościowo alkoholu, może być to wysokogatunkowa wódka. Advocaata najczęściej pije się bez żadnych dodatków, aczkolwiek całkiem nieźle komponuje się on też ze smakiem coli. Metaxa to odmiana brandy. Metaxa jest alkoholem, który będą w stanie wypić jedynie osoby preferujące mocne trunki. Nazwa tegoż wyskokowego napoju pochodzi od nazwiska jego wynalazcy, a był nim pewien grecki kupiec. Metaxa „narodziła się” pod koniec lat osiemdziesiątych dziewiętnastego stulecia. Jest to bardzo specyficzna odmiana brandy – specyficzna dlatego, że dodaje się do niej wina. Całość wzbogacona jest odpowiednią kompozycją ziół, spośród których da się wyczuć anyż. Najprawdopodobniej smak alkohol zawdzięcza także między innymi dodawanym do niego różanym płatkom. Aby Metaxa nadawała się do konsumpcji, musi uprzednio przez trzy lata najmniej leżakować w dębowych beczkach. Im dłużej leżakuje, tym oczywiście jest później droższa, a leżakować może nawet i ponad dwadzieścia lat. O tym, jak długi był to proces można dowiedzieć się z ilości gwiazdek na etykiecie. Koneserzy alkoholi i przy okazji ludzie zamożni najbardziej cenią sobie tę Metaxę, która leżakowała dwadzieścia lat – takiej raczej nie kupi się w sklepach.

Tajemnice szampana

23 czerwca 2015, w kategorii Ciekawostki

Tajemnice szampana Większość z nas nie nazwałaby szampana winem, niemniej jednak powinniśmy zdawać sobie sprawę z tego, iż szampan właśnie do takiego rodzaju trunków się zalicza. Właściwie szampan to wino musujące, które może powstawać na kilka różnych sposobów, nie wszystkie z nich są wykwintne i wyrafinowane. Te najtańsze szampany, dostępne chyba w każdym hipermarkecie przed sylwestrem z pewnością nie zasługują na miano wina, a wielu degustatorów twierdzi, że takie napoje z winem niewiele mają wspólnego. Mówi się nawet o tym, iż ich produkcja przypomina nieco produkcję wody sodowej, niemniej jednak jeśli nie mamy ochoty na nic bardziej wyrafinowanego możemy pozwolić sobie i na zakup tego taniego wina. Tak naprawdę jednak prawdziwy szampan okaże się o wiele droższy, jego smak będzie za to o wiele lepszy. Skąd jednak wzięła się taka nazwa jak szampan, która dla wielu z nas jest nieco myląca? Otóż pochodzi ona od jednego z rejonów Francji- Szampanii, w której wprowadzono innowacyjne metody produkcji wina, nazywanego winem musującym, do którego zalicza się właśnie szampan.