Podział win

21 lipca 2015, w kategorii Wino

Podział win Kiedy wybieramy się do sklepu po wino powinniśmy zdawać sobie sprawę z tego, iż istnieje wiele różnych rodzajów tego trunku. Bardzo często o tym zapominamy i wydaje nam się, iż wino to po prostu wino. Takie stwierdzenie daleko jednak odbiega od prawdy, żeby to udowodnić warto przyjrzeć się kilka podziałom wina. Pierwszy z nich jest widoczny gołym okiem dla każdego, nawet niezbyt wprawionego amatora wina. Wino może mieć bowiem różne kolory, jedne trunki zaliczane do win są białe, inne czerwone czy różowe. Nie jest to jednak jedyna różnica wśród tych alkoholi. Warto wiedzieć bowiem, iż poszczególne gatunki różnią się głównie rodzajem winogron, z jakich są wykonane oraz sposobem fermentacji czy długością leżakowania. Poza tym warto wiedzieć, iż do win zaliczamy również wina musujące, wśród nich znany wszystkim szampan. Niewielu z nas zdaje sobie bowiem sprawę z tego, iż szampan to nie oddzielny gatunek alkoholu, a jeden z rodzajów wina, które ma swoje korzenie w Szampanii, jednym z regionów Francji. Wino to trunek, cieszący się dość dużą popularnością, warto więc znać nieco ciekawostek na temat tego trunku. Jeśli chodzi o Polaków to nasz przeciętny rodak wypija w ciągu roku dwa litry wina, dla porównania sąsiedzi z południa, czyli Czesi wypijają już szesnaście litrów wina na głowę w ciągu roku. Jak więc widać znacznie przebijają nasze umiejętności w tej dziedzinie, nie powinniśmy się jednak tym specjalnie martwić. Dość interesującym może wydawać się za to fakt, iż w okolicach Krakowa zaobserwowano ślady, wskazujące na to, iż winorośle były tu uprawione już na początku dziesiątego wieku naszej ery. Niemniej jednak pierwsze ślady uprawy winorośli, które zostały udokumentowane na papieże pochodzą dopiero z początku czternastego wieku i ściśle związane są z Zieloną Górą. Poza tym warto wiedzieć, iż najdroższa jak dotąd butelka wina została zakupiona za sto sześćdziesiąt tysięcy dolarów. Wino owo pochodziło z drugiej połowy osiemnastego wieku, a więc miało dość bogatą tradycje i mogło smakować naprawdę wybornie.

Ile kosztuje wino?

29 czerwca 2015, w kategorii Wino
Tagi: , ,

Ile kosztuje wino? Kiedy idziemy do sklepu, od czasu do czasu zerkamy na półki z alkoholami i dochodzimy do wniosku, iż są one niezwykle drogie. Niemniej jednak wina, tak jak i inne trunki mogą mieć różne ceny, znajdziemy wśród nich zarówno tańsze jak i droższe produkty, wszystko zależeć będzie od tego, czego od wina oczekujemy. Przed sylwestrem w sklepach pojawia się wiele różnych win musujących, których ceny ograniczają się do pięciu czy sześciu złotych. Z pewnością przy takim alkoholu można się doskonale bawić, niemniej jednak jeśli chodzi nam głównie o walory smakowe powinniśmy postawić na nieco inne gatunki wina. Za dwadzieścia czy trzydzieści złotych będziemy w stanie nabyć już całkiem dobre wino, zarówno czerwone jak i białe, zanim jednak zdecydujemy się na konkretny wyrób powinniśmy przeczytać opis producenta, by dowiedzieć się, czy jest to wino wytrawne czy też półwytrawne. Ma to bowiem dość duże znaczenie dla smaku danego trunku. Jeśli mamy jednak ochotę na rozwiązania z górnej półki to w dobrych sklepach z pewnością znajdziemy i wina, których ceny przekraczają kilka tysięcy złotych. Degustowanie wina wiąże się z pewnymi zachowaniami, o których bardzo często zapominamy, dlatego też warto przyjrzeć się kilku cennym wskazówkom. Gospodarz powinien wiedzieć na przykład, iż wino w pierwszej kolejności zawsze powinno być podawane znajdującym się na sali paniom, a dopiero później panom. Poza tym w czasie degustacji na stole powinna znajdować się woda, którą będzie można przepłukiwać usta oraz kieliszki, w których znajduje się wino. Do degustacji nie należy jednorazowo zapraszać zbyt wielkiej liczby osób, bowiem mogą się one czuć nieco niezręcznie w dużym tłumie. Jeśli chodzi z kolei o gości to powinni oni przede wszystkim pamiętać o sposobie trzymania kieliszka. Większość osób przywykło do trzymania kieliszka za czaszę, prawidłowo jednak winno trzymać się go za nóżkę. Zapobiega to bowiem podgrzewaniu znajdującego się w kieliszku trunku oraz zostawianiu śladów na delikatnym szkle. Poza tym warto pamiętać o tym, iż żucie gumy czy palenie zmienia nasze wrażenia smakowe, warto zatem zrezygnować z tych nawyków bezpośrednio przed degustacją.

Whisky i gin

6 czerwca 2015, w kategorii Mocne alkohole

Whisky i gin Ojczyzną whisky jest prawdopodobnie Irlandia. Whisky jest przeznaczona dla podniebień miłośników zdecydowanie mocniejszych napojów alkoholowych. Wszystkim kojarzy się głównie ze Szkocją, aczkolwiek nie tylko tam jest produkowana. Wytwarza się ją również między innymi w Kanadzie, Japonii, Irlandii i Stanach Zjednoczonych. Nie wiadomo na sto procent, który kraj jest ojczyzną whisky, ale wszystko wskazuje na to, że Irlandia. Początkowo jego robieniem zajmowali się zakonnicy – miało to miejsce już w siódmym stuleciu naszej ery. Nie była jednak wówczas traktowana jako alkohol do picia, a jako lekarstwo. Stosowano ją przy bardzo wielu dolegliwościach, a ponadto wierzono, iż dzięki niej człowiek dłużej żyje. Prawdziwą karierę zaczęła robić mniej więcej w szesnastym wieku – wtedy jej lecznicze właściwości odgrywały rolę już zdecydowanie drugoplanową. Niedługo potem whisky została opodatkowana, co naturalnie spowodowało, iż jej nielegalna produkcja rozkwitła. Dziś również jest często podrabianym alkoholem. Na rynku występuje kilka jej odmian.Gin wynaleźli Holendrzy. Gin to dość mocny alkohol, którego picie bez odpowiednich dodatków zdecydowanie nie jest wskazane. W naszym kraju cieszy się dosyć dużą popularnością, aczkolwiek największe wzięcie ma zdecydowanie wśród Anglików. Ojczyzną ginu jest jednakże Holandia, gdzie zaczęto produkować go w siedemnastym stuleciu początkowo nazywał się Genever. Dopiero Anglicy skrócili jego nazwę do postaci takiej, jaką znamy obecnie. I oczywiście od razu się w tym alkoholu po uszy zakochali. Ponieważ wytwarza się go na bazie jagód jałowca, nie każdemu odpowiada jego charakterystyczny, dość cierpki smak oraz mocny aromat. Najczęściej pije się go z dodatkiem toniku – co ciekawe, to właśnie tej kompozycji Brytyjczycy zawdzięczają to, że podbili swego czasu Indie i utrzymali je jako swoją kolonię. Stało się tak dlatego, że pewne substancje wchodzące w skład ginu ocaliły ich przed groźna malarią (chodzi konkretnie o chininę). Innym słynnym drinkiem, do którego używa się ginu jest Martini – drugi jego składnik to wermut.