Wpisy z kategorii ‘Mocne alkohole’

Becherovka i absynt

30 czerwca 2015, w kategorii Mocne alkohole

Becherovka i absynt Becherovka to słynny czeski likier. Becherovka nie należy do alkoholi, które każdemu będą smakować. Jest przede wszystkim mocniejszym alkoholem (niespełna czterdzieści procent mocy), a jako że produkuje się ją z ziół – posiada nie tylko bardzo intensywny zapach, ale i podobnie smakuje. Wymyślona została przez Czechów mniej więcej na początku dziewiętnastego stulecia, wtedy wówczas trafiła na rynki. Wytwarzana jest z około trzydziestu dwóch rodzajów rozmaitych ziół tylko w jednym czeskim mieście – a mianowicie w Karlovych Varach. Niewątpliwą ciekawostką jest to, że receptura znana jest aktualnie zaledwie dwóm osobom – one również o robieniu Becherovki wiedzą absolutnie wszystko. Nikt poza nimi nie ma dostępu do tych informacji i tylko one przyrządzają specyficzna mieszankę ziół. Becherovka jest alkoholem zaliczanym do likierów. Najczęściej podaje się ją mocno schłodzoną i bez żadnych dodatków (co najwyżej z lodem), ale stanowi także składnik bardzo wielu drinków. Całkiem nieźle smakuje również w połączeniu z tonikiem albo z colą. Absynt to alkohol owiany legendą. Spośród wszystkich alkoholi, to zdecydowanie absynt owiany jest największą ilością legend. Ponieważ jednym z jego składników jest piołun, przypisywane mu są niesamowite wręcz właściwości, jakoby wprawiał w trans lub powodował psychodeliczne wizje. Opinie takowe są jednakże bardzo dalekie od prawdy. Absynt, potocznie określany mianem Zielonej Wróżki, kwalifikowany jest albo do likierów, albo do smakowych wódek. Specyficznego smaku i aromatu przydaje mu mocno wyczuwalny anyż. Panuje dosyć mylne przekonanie o tym, że absynt został wynaleziony przez Czechów. Jest to nieprawda, albowiem zasługa to Szwajcarów. Na bardzo szeroką skalę produkowany jest natomiast w Czechach – kupić go można tam wszędzie, nawet w zwykłym kiosku z gazetami. W bardzo wielu krajach jego sprzedaż oraz produkcja są zabronione – w naszym kraju zakaz ten nie obowiązuje od sześciu lat. Można w naszych sklepach kupić coś, co nazywa się absythionem – to rodzima wersja absyntu jakością odbiegająca jednak znacznie od tej czeskiej.

Wino i wódka

10 czerwca 2015, w kategorii Mocne alkohole

Wino i wódka Jest to po prostu alkoholowy wyciąg ze sfermentowanych owoców, głównie winogron. Winne grona, rosnące na słonecznych plantacjach południowych krajów, to podstawowy materiał do produkcji wina. Kiedy dojrzeją, zbiera się je do różnych koszy, a potem wyciska się z nich sok. Ten to sok jako słodki materiał służy w większych albo mniejszych, przydomowych winiarniach do tego, aby po sfermentowaniu zrobić z niego pełne aromatu odpowiednie wino. Ponieważ gatunków tego napoju jest tyle, że nie sposób je wszystkie ogarnąć, to pokrótce można napisać że dzielą się one pod różnymi względami: kolorem, zawartością alkoholu oraz przykładowo zawartością cukru. W zależności od tego, jakie to wino (czy białe czy czerwone, czy słodkie, półsłodkie czy może wytrawne, mocne czy też nie) – każdemu rodzajowi przypisane jest tradycją jego przeznaczenie, bo odpowiednie wino służyć może jako przystawka do odpowiednich potraw. Inne podaje się do mięs czerwonych, inne do drobiu a zupełnie inne do ryb. Jeśli przychodzi czas deseru, kiedy po sutym obiedzie można usiąść i porozmawiać, to podaje się lekkie, czerwone wino deserowe, i wtedy można także pozwolić sobie na kawę i kawałek ciasta, ale tu już wchodzimy w przeznaczenia poszczególnych rodzajów, a zbyt wiele już o tym napisano żeby to wszystko powtarzać. Wódka – Wbrew temu, co widzi się na własne oczy i słyszy w opowieściach krewnych, znajomych – wódki, likiery, różnego rodzaju nalewki choć mają dużą zawartość alkoholu, to nie służą do tego aby się tym alkoholem doprowadzać do nie wiadomo jakiego stanu. Jak wszystko – tak i te napoje stworzone są przez ludzi, dla ludzi, i tylko od danego człowieka zależy jak z nich sobie korzysta. Można powiedzieć że przecież wszystko jest trucizną, nawet woda, a wszystko zależy przecież od dawki. Tak więc, choć przyjęło się kojarzyć napoje wysokoprocentowe jednoznacznie, a już szczególnie przeznaczenie takich napojów, to nie zmienia to faktu że służą one wprawdzie dla przyjemności używającego, ale przecież z tego też powinno składać się nasze życie. Te napoje powinny być wykonane z bardzo dobrych jakościowo surowców, a samo wykonanie wymaga specjalnego podejścia. Powinny być robione w warunkach czystych i przez ludzi, którzy doskonale wiedzą co i po co robią. Mogą one zatem służyć nam jako doskonały, smakowy dodatek deserowy, jako „umilacz czasu” przy spotkaniach towarzyskich, wtedy na przykład, gdy na dworze szaruga a my, z kochaną osobą przy trzaskającym kominku i butelczynie czegoś mocniejszego rozmawiamy sobie o wszystkim i o niczym. Wszystko jest dla ludzi, tylko trzeba umieć z tego korzystać.

Whisky i gin

6 czerwca 2015, w kategorii Mocne alkohole

Whisky i gin Ojczyzną whisky jest prawdopodobnie Irlandia. Whisky jest przeznaczona dla podniebień miłośników zdecydowanie mocniejszych napojów alkoholowych. Wszystkim kojarzy się głównie ze Szkocją, aczkolwiek nie tylko tam jest produkowana. Wytwarza się ją również między innymi w Kanadzie, Japonii, Irlandii i Stanach Zjednoczonych. Nie wiadomo na sto procent, który kraj jest ojczyzną whisky, ale wszystko wskazuje na to, że Irlandia. Początkowo jego robieniem zajmowali się zakonnicy – miało to miejsce już w siódmym stuleciu naszej ery. Nie była jednak wówczas traktowana jako alkohol do picia, a jako lekarstwo. Stosowano ją przy bardzo wielu dolegliwościach, a ponadto wierzono, iż dzięki niej człowiek dłużej żyje. Prawdziwą karierę zaczęła robić mniej więcej w szesnastym wieku – wtedy jej lecznicze właściwości odgrywały rolę już zdecydowanie drugoplanową. Niedługo potem whisky została opodatkowana, co naturalnie spowodowało, iż jej nielegalna produkcja rozkwitła. Dziś również jest często podrabianym alkoholem. Na rynku występuje kilka jej odmian.Gin wynaleźli Holendrzy. Gin to dość mocny alkohol, którego picie bez odpowiednich dodatków zdecydowanie nie jest wskazane. W naszym kraju cieszy się dosyć dużą popularnością, aczkolwiek największe wzięcie ma zdecydowanie wśród Anglików. Ojczyzną ginu jest jednakże Holandia, gdzie zaczęto produkować go w siedemnastym stuleciu początkowo nazywał się Genever. Dopiero Anglicy skrócili jego nazwę do postaci takiej, jaką znamy obecnie. I oczywiście od razu się w tym alkoholu po uszy zakochali. Ponieważ wytwarza się go na bazie jagód jałowca, nie każdemu odpowiada jego charakterystyczny, dość cierpki smak oraz mocny aromat. Najczęściej pije się go z dodatkiem toniku – co ciekawe, to właśnie tej kompozycji Brytyjczycy zawdzięczają to, że podbili swego czasu Indie i utrzymali je jako swoją kolonię. Stało się tak dlatego, że pewne substancje wchodzące w skład ginu ocaliły ich przed groźna malarią (chodzi konkretnie o chininę). Innym słynnym drinkiem, do którego używa się ginu jest Martini – drugi jego składnik to wermut.

Wódka

26 maja 2015, w kategorii Mocne alkohole

Wódka Najbardziej popularnym trunkiem wśród Polaków jest nie wątpliwie wódka. Trunek ten jest tak sławny i lubiany, ponieważ zawiera największą ilość alkoholu. Wódką będzie określać napój wysokoalkoholowy, który w swym składzie zawiera destylat alkoholu rozcieńczonego wodą. Aby można było mówić o wódce musi ona posiadać minimum 37 procent alkoholu. Wódki z racji swojej popularności występują w rożnej postaci. Dzielimy je na kilka zasadniczych gatunków, czyli czyste, kolorowe, z destylatów, bimber, kremy likiery. Historie powstania tego trunku bardzo trudno jest określić. Według zapisków, pierwszej destylacji alkoholowej dokonał człowiek żyjący w czwartym wieku po Chrystusie, zamieszkiwał on starożytną Grecje. Następne próby podjęte zostały przez Arabów ci destylowali wina i tak powstała pierwsza wódka. Szybko napój trafił na rynek i stał się bardzo popularnym. Dziś wódkę pijemy na wszystkich okazjach. Jest to trunek, który rozwesela i daje radość. Wódka ma jednak swoje minusy, jest to silny alkohol i spożywanie go w nadmiarze prowadzi do uzależnienia i licznych choro w tym marskości wątroby. Picie wódki jest przyjemnym zjawiskiem jednak na drugi dzień musimy liczyć się z kacem, który na pewno się pojawi jest to sytuacja, kiedy nasz organizm odczuwa braki alkoholu i ma nie przyjemne objawy typu wymioty, złe samopoczucie, odwodnienie organizmu, oraz zawroty głowy.