Wpisy z kategorii ‘Piwo’

Leżakowanie piwa

30 czerwca 2015, w kategorii Piwo

Leżakowanie piwa Zanim piwo trafi na półki sklepowe musi przejść szereg zabiegów. Końcowym etapem przygotowywania piwa jest poddanie go leżakowaniu. Zabieg polega na wlaniu piwa do beczek zwanych kegami i przechowywaniu ich. Celem nadrzędnym takiego leżakowania jest dalsza fermentacja piwa, nasycenie go dwutlenkiem węgla, oraz sklarowanie. Leżakowanie musi trwać od kilku dni do nawet kilku tygodni wszystko zależy od gatunku piwa i efektu, jaki chcemy uzyskać. Niektóre browary specjalnie skracają czas leżakowania, aby otrzymać smak i zapach świeżego młodego piwa. Wówczas jednak muszą trunek sztucznie nasycić dwutlenkiem węgla, aby było gazowane. Leżakowanie zamiennie nazywane jest także procesem dofermentowania lub dojrzewania piwa. Piwo musi mieć spełnione określone warunki, aby było dobre. Przechowujemy go odpowiednio długo, we właściwej temperaturze, wynosi ona do 1 stopnia w przypadku fermentacji dolnej, oraz do nawet 12 stopni w przypadku fermentacji górnej. Czas leżakowania piwa jest różny, według zasady piwowarskiej więcej czasu na leżakowanie wymagają piwa jasne z kolei ciemne możemy przetrzymywać dłużej. Im więcej czasu poświecimy na dojrzewanie piwa tym bardziej będzie ono aromatyczne i charakterystyczne. Za te walory w końcu je cenimy. Po zakończeniu całego procesu leżakowania w końcu konsumenci mogą skosztować smaku tego trunku.

Historia piwa w Polsce

17 czerwca 2015, w kategorii Piwo

Historia piwa w Polsce Pierwsze zapisy i wzmianki na temat piwa pojawiły się już 4000 lat p.n.e. Tym czasem na ziemie polskie trunek przybył stosunkowo późno. Jego okres datuje się na czasy prasłowiańskie. Piwo szybko zyskało zainteresowanie i stało się ulubionym trunkiem Polaków. Zaczęto je nawet doprawiać miodem, aby przyspieszyć cały proces fermentacji alkoholu. Podstawą pierwszego polskiego piwa były zboża typu pszenica, jęczmień, żyro, czy orkisz. Czas rozwoju browarnictwa przypada w Polsce na czesne średniowiecze. Wówczas prawie w każdym mieście znajdowały się browary, najwięcej w Polsce było ich w Krakowie, ponieważ aż 25. Polacy uwielbiali piwo, spożywali je do jedzenia, uczt. Mieli do nich dostęp nie tylko bogaci magnaci, ale też i pospólstwo. Co ważne z czasem tradycje piwowarskie upadły. Polska znalazła się pod rozbiorami i wkrótce po tym wydarzeniu zaczęła być zalewana piwem importowanym. Ucierpiała na tym bardzo polska marka i browary. Największy rozkwit piwowarstwa na ziemiach polskich przypada na okres lat 90. W tym czasie nastąpił poważny rozwój techniki, zaczęto piwa wykonywać innymi metodami, stały się mocniejsze i bardziej aromatyczne. Wcześniej piwa były delikatne posiadały nie wiele procentów, z czasem jednak stały się napojem typowo wyskokowym. Dzisiaj Polacy nadal lubują się w piwie jednak mają większy jego wybór. Możemy piwo dostosować do naszych wymagań, zdecydować ile ma mieć procent i jaki ma mieć smak.

Piwa dolnej i górnej fermentacji

16 czerwca 2015, w kategorii Piwo

Piwa dolnej i górnej fermentacji Piwo jest bardzo smacznym trunkiem, który znany jest wszystkim od zalania wieków. Już Prasłowianie zachwycali się jego smakiem, oraz klarownością. Wraz z rozwojem techniki zaczęto zmieniać metody wytwarzania piwa tak, aby powstał alkohol jak najbardziej oryginalny. Musimy jednak pamiętać, że zawsze przy produkcji piwa używano drożdży. To właśnie dzięki nim piwo fermentowało i zmieniało swoje cechy organoleptyczne. Piwa dziś dzielimy na dwa zasadnicze gatunki, czyli piwo górnej i dolnej fermentacji. Piwa górnej fermentacji wywodzą się od tego, w jaki sposób drożdże osadzają się na brzeczce, czyli zawsze znajdują się na jej górze. Piwa górnej fermentacji nazywane są także alkoholem typu, ale należą do nich piwa pszeniczne oraz klasztorne. Drugim typem piwa są alkohole dolnej fermentacji, te z kolie nazywamy mianem lager. Cechą charakterystyczną tych trunków jest fakt, że podczas ich fermentacji drożdże osadzają się na dnie kadzi. Samo zaś leżakowanie, czyli dojrzewanie piwa odbywa się w temperaturze do 5 stopni. Do gatunku tego możemy zaliczyć wszelkie piwa typu pilzner, koźlaki, portery. Piwa te posiadają dużą zawartość alkoholu i są bardzo goryczkowe. Poza procentami piwa cenione są walory smakowe i zapachowe, możemy w nich wyczuć mocny chmiel i aromaty. Piwo to smaczny trunek, zanim jednak trafi do naszego kufla musi przejść bardzo długą drogę przygotowania.

Piwo domowe

12 czerwca 2015, w kategorii Piwo
Tagi: , ,

Piwo domowe Alkohole towarzyszom ludziom od zalania wieków. Są trunkiem, który rozpowszechnił się na całym świecie. Piwa różnią się między sobą kolorem, zawartością alkoholu, oraz smakiem. Wszystkie te walory uzależnione są od produktów, oraz przygotowania naszego piwa. Piwo dzielimy także na komercyjne dostępne w każdym sklepie lub domowe. Z powodu wciąż rosnących cen alkoholu wielu z nas decyduje się na samodzielne wykonania piwa w domowych warunkach. Nie jest to wcale trudne zdanie musimy posiadać odpowiedni sprzęt i składniki. Jeśli chodzi o sprzęt zaliczamy do niego duży garnek, termometr, fermentor z rurką oraz wężyki i kraniki. Składniki z kolei można zakupić już w marketach w postaci gotowych paczek. W ich składzie znajdziemy chmiel, słód, oraz drożdże piwne. Pierwszą czynnością, jaką musimy wykonać jest zacieranie słodu. Składnik zalewamy odpowiednią ilością wody i podgrzewamy do 62 stopni. Cały zacier podgrzewa się tak przez około pół godziny. Jest to ważny moment, ponieważ po tym czasie następuje rozkładanie skrobi na cukry poste. Ostatni etap to schładzanie substancji. Uzyskany zacier filtrujemy oczyszczając z części stałych słodu od wywaru. Nie możemy zapomnieć o ważeniu. Na tym etapie gotujemy beczkę i dodajemy chmiel. On nada piwu charakterystyczny posmak i zapach. Do tak przygotowanej substancji dodajemy drożdże, a następnie przechowujemy całość przez okres dwóch tygodni. Po tym czasie piwo domowe jest już zdatne do spożycia.