Wpisy z kategorii ‘Porównania’

Alkohol, a ciąża

22 czerwca 2015, w kategorii Porównania

Alkohol, a ciąża Ciąża jest czasem, w którym przygotowujemy się na narodziny potomka. W tym okresie musimy bardzo o siebie dbać, mowa tutaj o zdrowym stylu życia, diecie i ruchowi. Jeśli nie będziemy właściwie o siebie dbać wówczas możemy zaszkodzić nie tylko sobie, ale i też dziecku. Pamiętajmy, że wszystko, co spożywamy trafia również do płodu. Często bywa jednak tak, że matka nie do końca zdaje sobie sprawę z powagi sytuacji, w której jest i nie zwraca uwagi na potrzeby dziecka. Wiele matek w tym czasie pije, co jest bardzo szkodliwe. Musimy pamiętać, że malec w brzuchu nie ma wykształconych żadnych mechanizmów obronnych, co za tym idzie konsumuje ogromna dawkę alkoholu. Alkohol nawet w malej dawce szkodzi, nie prawdą jest stwierdzenie jeden kieliszek nie zaszkodzi- każda ilość jest ważna dla rozwoju maluszka. Kiedy w czasie trwania ciąży matka spożywa alkohol może być to przyczyną wielu wad u malca. Do najczęstszych zaliczamy uszkodzenia mózgu, alkohol może też całkowicie spowolnić rozwój dziecka i nawet spowodować przed wczesny poród. Jest to sytuacja często zagrażająca dziecku, ponieważ jest zbyt małe, nie ma do końca wykształconych narządów, skutki mogą być opłakane. Pamiętajmy, że szkody, jakie wyrządzi w organizmie dziecka alkohol nie da się już niczym nadrobić. To my decydujemy w dużej mierze, jakie szanse ma nasze dziecko. Świadomość matek dotyczącą tego problemu jest spora jednak to i tak nie blokuje wielu z nich do spożywania alkoholu. Szkodząc sobie wyrządzają jeszcze krzywdę dziecku.

Rodzaje szampana

9 czerwca 2015, w kategorii Porównania

Rodzaje szampana Aby powstał dobrej, jakości szampan trzeba skupić się na procesie winifikacji. Tak naprawdę charakter szampana nadawany jest podczas etapów jego sporządzania. Na samym początku jest tłoczenie. Etap ten pozwala zdecydować, jaki kolor ma mieć nasz szampan. Biały stanowi 80 procent produkcji krajowego alkoholu jednak istnieje jeszcze mniej znany szampan różowy, oraz czerwony. Następnie przychodzi czas na fermentacje i mieszanie. Mieszanie polega z kolei na łączeniu win rożnego koloru czy też rocznika. Wszystkie wina są mieszane na podstawie przepisów na dana linię produkcyjną, wtedy mamy pewność, że otrzymamy produkt i markę już znaną na rynku. Jeśli z kolie nie chcemy nadać alkoholowi wyrazistości możemy nie stosować metody mieszania wówczas alkohol będzie delikatny. Nie możemy pominąć także dozowania, w tym momencie decydujemy ile cukru trafi do alkoholu. Na jego podstawie określa się czy szampan jest wytrawny, słodki, czy półsłodki. Na samym końcu wino leżakuje. Co ważne wino takie wcale nie musi długo leżakować wszystko zależy do tego, jaki gatunek szampana chcemy uzyskać. By szampan był smaczny musi mieć spełnione określone warunki leżakowania, czyli temperaturę, miejsce musi być zaciemnione stąd też najpopularniejsze są do przechowywania piwnice. W wyniku prowadzenia wielu czynności, etapów otrzymujemy różne gatunki szampana, każdy jest inny i podawany do innego jedzenia, okoliczności.

Alkohol, jako dodatek do jedzenia Alkohol znany już był od zalania wieków. Ludzie szybko polubili jego smak oraz to, jaki stan dzięki niemu można osiągnąć. Alkohol tak na prawdę znajduje się wszędzie a my tak do końca nie zdajemy sobie z tego sprawę. Śladowe jego ilości są w pokarmie, może być to alkohol ukryty lub oznaczony wszystko zależy od producenta. W żywności alkohol znajduje się w tak malej ilości, że jest dla nas nie odczuwalna nie wpływa też na nasze zachowanie. Możemy spotkać go w produktach nabiałowych, owocach czy produktach kiszonych. W niektórych wypadkach alkohol podawany jest na opakowaniu dotyczy to przede wszystkim batoników z nadzieniem z alkoholu, czekoladek. Alkohol występuje w pokarmach, ponieważ wzmacnia ich walory smakowe daje całkiem inne właściwości organoleptyczne. Sami nie rzadko stosujemy alkohol do posiłku. Któż nie spożywał go, jako aperitif w celu zaostrzenia apatytu. Nasi sąsiedzi francuzi po dziś dzień pijają wino do każdego posiłku. Wino z kolei urozmaica smak mięsa, piwo może być dodatkiem do kurczaka, czy bigosu wszystko zależy od naszych upodobań żywieniowych. Jak widać alkohol jest obecny wszędzie nawet, jeśli nie jesteśmy tego do końca świadomi. Watro pamiętać, że w niewielkich ilościach wcale nie musi być szkodliwy chodzi tylko o umiar i samokontrole. Alkohol może stać się wówczas cennym składnikiem smakowym do naszych dań, potraw.