Podział win

21 lipca 2015, w kategorii Wino

Podział win Kiedy wybieramy się do sklepu po wino powinniśmy zdawać sobie sprawę z tego, iż istnieje wiele różnych rodzajów tego trunku. Bardzo często o tym zapominamy i wydaje nam się, iż wino to po prostu wino. Takie stwierdzenie daleko jednak odbiega od prawdy, żeby to udowodnić warto przyjrzeć się kilka podziałom wina. Pierwszy z nich jest widoczny gołym okiem dla każdego, nawet niezbyt wprawionego amatora wina. Wino może mieć bowiem różne kolory, jedne trunki zaliczane do win są białe, inne czerwone czy różowe. Nie jest to jednak jedyna różnica wśród tych alkoholi. Warto wiedzieć bowiem, iż poszczególne gatunki różnią się głównie rodzajem winogron, z jakich są wykonane oraz sposobem fermentacji czy długością leżakowania. Poza tym warto wiedzieć, iż do win zaliczamy również wina musujące, wśród nich znany wszystkim szampan. Niewielu z nas zdaje sobie bowiem sprawę z tego, iż szampan to nie oddzielny gatunek alkoholu, a jeden z rodzajów wina, które ma swoje korzenie w Szampanii, jednym z regionów Francji. Wino to trunek, cieszący się dość dużą popularnością, warto więc znać nieco ciekawostek na temat tego trunku. Jeśli chodzi o Polaków to nasz przeciętny rodak wypija w ciągu roku dwa litry wina, dla porównania sąsiedzi z południa, czyli Czesi wypijają już szesnaście litrów wina na głowę w ciągu roku. Jak więc widać znacznie przebijają nasze umiejętności w tej dziedzinie, nie powinniśmy się jednak tym specjalnie martwić. Dość interesującym może wydawać się za to fakt, iż w okolicach Krakowa zaobserwowano ślady, wskazujące na to, iż winorośle były tu uprawione już na początku dziesiątego wieku naszej ery. Niemniej jednak pierwsze ślady uprawy winorośli, które zostały udokumentowane na papieże pochodzą dopiero z początku czternastego wieku i ściśle związane są z Zieloną Górą. Poza tym warto wiedzieć, iż najdroższa jak dotąd butelka wina została zakupiona za sto sześćdziesiąt tysięcy dolarów. Wino owo pochodziło z drugiej połowy osiemnastego wieku, a więc miało dość bogatą tradycje i mogło smakować naprawdę wybornie.

Rodzaje win

23 maja 2015, w kategorii Wino

Rodzaje win Wszystkie wina wytwarza się w wyniku fermentacji soku z winogron. Mimo to, następuje ich klasyfikacja bowiem każde z nich charakteryzuje się innymi cechami wyrabiania, smaku, zapachu, barwy, a co za tym idzie samej nazwy. Dlatego też najbardziej znany podział win to ten ze względy na kolory – wyróżniamy: najpowszechniejsze, czyli czerwone, białe i różowe, ale też żółte, zielone, szare (rzec by można – kolory ziemi) oraz słomiane. Wino żółte produkowane jest tylko w Jurze i zawiera w sobie od około 12 do 15 % alkoholu. Zarówno ten rodzaj wina, jak i wino zielone produkowane jest z winogron białych; do wina zielonego mają one być niedojrzałe. Natomiast do produkcji wina słomianego istnieje zapotrzebowanie na winogrona białe bardzo dojrzałe i których okres dojrzewania w beczkach z drewna dębowego wynosi niecałe trzy lata. Odmiennym do powyższych jest wino szare, gdyż wytwarza się je z winogron czerwonych, które dają biały sok. Ostatecznie, wina te mają barwę szarą, a grupowo zalicza się je do win różowych. Tak więc.. do wyboru do koloru, życzyć tylko można smacznego! Powierzchnia winnic w Polsce to na dzień dzisiejszy ponad 300 ha, a patrząc na zachodzące tendencje, liczba ta będzie stale wzrastać. Warto wiedzieć ile, gdzie i jakie mamy winnice na dzień dzisiejszy w naszym kraju. Okręg zielonogórski – produkowano w nim po II wojnie światowej wino gronowe. To tu znajduje się jedyne w naszym państwie Muzeum Wina, to w Zielonej Górze ukazuje się pismo o nazwie ‚winiarz zielonogórski’. Polska centralna – tu wielkie tradycje winiarskie zostały oddane w ręce regionu nadpilickiego, gdzie po II wojnie światowej zakładano największe – bo liczące blisko 60 ha – plantacje. Drugi taki rejon winiarski w centrum kraju to brzegi Wisły po Toruń oraz tereny wokół Warszawy. Rejon Dolnego Śląska – tereny obdarowane dobrymi warunkami klimatycznymi do uprawy winogron, bo podobnymi do tych w Europie środkowej oraz miejsce, w którym znajduje się największa winnica w Polsce: pod Wrocławiem, liczy 16,8 ha. Mimo to, teren, który nie wykorzystuje swoich możliwości bowiem ogólnie podliczając i porównując do innych terenów Polski, winnic jest mało.