Podział win

21 lipca 2015, w kategorii Wino

Podział win Kiedy wybieramy się do sklepu po wino powinniśmy zdawać sobie sprawę z tego, iż istnieje wiele różnych rodzajów tego trunku. Bardzo często o tym zapominamy i wydaje nam się, iż wino to po prostu wino. Takie stwierdzenie daleko jednak odbiega od prawdy, żeby to udowodnić warto przyjrzeć się kilka podziałom wina. Pierwszy z nich jest widoczny gołym okiem dla każdego, nawet niezbyt wprawionego amatora wina. Wino może mieć bowiem różne kolory, jedne trunki zaliczane do win są białe, inne czerwone czy różowe. Nie jest to jednak jedyna różnica wśród tych alkoholi. Warto wiedzieć bowiem, iż poszczególne gatunki różnią się głównie rodzajem winogron, z jakich są wykonane oraz sposobem fermentacji czy długością leżakowania. Poza tym warto wiedzieć, iż do win zaliczamy również wina musujące, wśród nich znany wszystkim szampan. Niewielu z nas zdaje sobie bowiem sprawę z tego, iż szampan to nie oddzielny gatunek alkoholu, a jeden z rodzajów wina, które ma swoje korzenie w Szampanii, jednym z regionów Francji. Wino to trunek, cieszący się dość dużą popularnością, warto więc znać nieco ciekawostek na temat tego trunku. Jeśli chodzi o Polaków to nasz przeciętny rodak wypija w ciągu roku dwa litry wina, dla porównania sąsiedzi z południa, czyli Czesi wypijają już szesnaście litrów wina na głowę w ciągu roku. Jak więc widać znacznie przebijają nasze umiejętności w tej dziedzinie, nie powinniśmy się jednak tym specjalnie martwić. Dość interesującym może wydawać się za to fakt, iż w okolicach Krakowa zaobserwowano ślady, wskazujące na to, iż winorośle były tu uprawione już na początku dziesiątego wieku naszej ery. Niemniej jednak pierwsze ślady uprawy winorośli, które zostały udokumentowane na papieże pochodzą dopiero z początku czternastego wieku i ściśle związane są z Zieloną Górą. Poza tym warto wiedzieć, iż najdroższa jak dotąd butelka wina została zakupiona za sto sześćdziesiąt tysięcy dolarów. Wino owo pochodziło z drugiej połowy osiemnastego wieku, a więc miało dość bogatą tradycje i mogło smakować naprawdę wybornie.

Dostrojone wino – oręż przeciwko chorobom? Wino zajmuje szczególne miejsce w kulturze ludzi. Już w starożytności pojawiał się motyw wina w Biblii czy mitologii greckiej. Jego zastosowanie było różne m.in. służyło za napój wyskokowy, pity jednak często tylko przez możnych. Docenione tez jego walory lecznicze, które podkreślano w takich potęgach kulturowych jak starożytne Chiny, Cesarstwo Rzymskie, Grecja czy Egipt. W aspekcie zdrowotnym wina dalej posunął się polski doktor medycyny i psychologii Władysław Rybicki. Opracował on Technologie Rezonansowych Warunków Sprzyjających Dostrojeniu do Praw Czasu i Przestrzeni. Podczas swoich badań opracował taki sposób oddziaływania na wino, by zmieniło one swoje właściwości na takie by poprawiały zdrowie człowieka. Dr Rybicki zauważył, że wino posiada zdolność do zapamiętywania i przekazywania informacji pijącemu człowiekowi. Opracowana przez niego technologia pozwala tak wpłynąć na wino, by przekazywało one informacje o pozytywnym skutku, i pomagało pijącemu osiągnięcie celu biologiczno-duchowej ewolucji. Jego odkrycie okazało się strzałem w dziesiątkę, ponieważ bardzo wielu ludzi, dzięki terapii z dostrojonym winem udało się wyjść z poważnych chorób, włączając w to przypadki nowotworowe. Dostrojone wino spełnia swoją rolę nawet w leczeniu alergii, która przez niektórych zostaje uznawana za chorobę cywilizacyjną XXI wieku. Można się zastanawiać, jak alkohol może prowadzić do polepszenia stanu zdrowia fizycznego i psychicznego, skoro potrafi uzależnić. Otóż dostrojone wino, dzięki swoim nabytym właściwością w żadnym przypadku nie uzależnia człowieka od alkoholu, a nawet może mu pomóc się z niego wyleczyć. Jak to możliwe? Alkoholizm jest spowodowany rozrojeniem człowieka, a pijąc to wino człowiek zapobiega temu stanu rzeczy. Oczywiście bez woli konkretnej osoby jest to niewykonalne. Olbrzymią zaletą tej technologii jest fakt, iż dostrojenie wina, nie tylko powoduje jego prozdrowotne właściwości, lecz nadaje także smaku i zwiększa trwałość napoju. To niewątpliwe doskonała wiadomość dla smakoszy wina. Po przejściu przez proces dostrajania alkohol nabiera cech wina starego, dobrze odstanego.Dostrojone wino można podzielić na specjalne kierunki dostrojenia, które wpływają na określony stan prozdrowotny. Oprócz kierunków szczegółowo leczniczych jest tez kierunek uniwersalny. Charakteryzuje go szeroki zakres dostrajających działań i może być przeznaczony dla towarzyskich spotkań w gronie znajomych.

Wino

7 lipca 2015, w kategorii Wino

Wino Kolejnym wszystkim dobrze znanym alkoholem jest na pewno wino. Produkuje się go z grona dojrzałych winorośli. Cały proces sporządzania napoju nowi nazwę winifikacji. Napój alkoholowy uzyskujemy z moszczu winogrona. Posiada on tak duże ilości cukru, że daje wspaniały procentowy alkohol. Największymi producentami wina są Francja, oraz Włochy. Na tych ternach znajduje się najwięcej plantacji winorośli. Każde wino posiada podobne składniki, z których go wykonujemy zaliczamy do nich wodę, jest jej najwięcej w winie, alkohol etylowy, kwasy organiczne, kwasy mineralne. Tak na prawdę istniej wiele gatunków win uzależnione jest to od rodzaju winogron, z których je produkowano. Mogą mieć różny kolor, smak i zawartość alkoholu. Sama nazwa wino określa alkohol wyprodukowany na bazie czystego grona, z kolei wian powstałe z innych owoców nazywamy winami owocowymi. Sam historia tego trunku jest bardzo ciekawa. Pierwsze rośliny pochodziły najprawdopodobniej z okolic Kaukazu. Wino szybko zyskało zwolenników i w krótkim czasie trafiło do całej Europy. Po dziś dzień stosujemy wino do aperitifów, dań głównych lub jako alkohol pijany na spotkaniach towarzysko. Wino nie tylko wprowadza w dobry nastrój, zaostrza też apatyt. Wypicie go przed posiłkiem pobudza znacznie nasze trawienie. Wino możemy spotkać w wielu kulturach, największymi fanami trunku są francuzi, którzy piją je do każdego posiłku.

Wino i wódka

10 czerwca 2015, w kategorii Mocne alkohole

Wino i wódka Jest to po prostu alkoholowy wyciąg ze sfermentowanych owoców, głównie winogron. Winne grona, rosnące na słonecznych plantacjach południowych krajów, to podstawowy materiał do produkcji wina. Kiedy dojrzeją, zbiera się je do różnych koszy, a potem wyciska się z nich sok. Ten to sok jako słodki materiał służy w większych albo mniejszych, przydomowych winiarniach do tego, aby po sfermentowaniu zrobić z niego pełne aromatu odpowiednie wino. Ponieważ gatunków tego napoju jest tyle, że nie sposób je wszystkie ogarnąć, to pokrótce można napisać że dzielą się one pod różnymi względami: kolorem, zawartością alkoholu oraz przykładowo zawartością cukru. W zależności od tego, jakie to wino (czy białe czy czerwone, czy słodkie, półsłodkie czy może wytrawne, mocne czy też nie) – każdemu rodzajowi przypisane jest tradycją jego przeznaczenie, bo odpowiednie wino służyć może jako przystawka do odpowiednich potraw. Inne podaje się do mięs czerwonych, inne do drobiu a zupełnie inne do ryb. Jeśli przychodzi czas deseru, kiedy po sutym obiedzie można usiąść i porozmawiać, to podaje się lekkie, czerwone wino deserowe, i wtedy można także pozwolić sobie na kawę i kawałek ciasta, ale tu już wchodzimy w przeznaczenia poszczególnych rodzajów, a zbyt wiele już o tym napisano żeby to wszystko powtarzać. Wódka – Wbrew temu, co widzi się na własne oczy i słyszy w opowieściach krewnych, znajomych – wódki, likiery, różnego rodzaju nalewki choć mają dużą zawartość alkoholu, to nie służą do tego aby się tym alkoholem doprowadzać do nie wiadomo jakiego stanu. Jak wszystko – tak i te napoje stworzone są przez ludzi, dla ludzi, i tylko od danego człowieka zależy jak z nich sobie korzysta. Można powiedzieć że przecież wszystko jest trucizną, nawet woda, a wszystko zależy przecież od dawki. Tak więc, choć przyjęło się kojarzyć napoje wysokoprocentowe jednoznacznie, a już szczególnie przeznaczenie takich napojów, to nie zmienia to faktu że służą one wprawdzie dla przyjemności używającego, ale przecież z tego też powinno składać się nasze życie. Te napoje powinny być wykonane z bardzo dobrych jakościowo surowców, a samo wykonanie wymaga specjalnego podejścia. Powinny być robione w warunkach czystych i przez ludzi, którzy doskonale wiedzą co i po co robią. Mogą one zatem służyć nam jako doskonały, smakowy dodatek deserowy, jako „umilacz czasu” przy spotkaniach towarzyskich, wtedy na przykład, gdy na dworze szaruga a my, z kochaną osobą przy trzaskającym kominku i butelczynie czegoś mocniejszego rozmawiamy sobie o wszystkim i o niczym. Wszystko jest dla ludzi, tylko trzeba umieć z tego korzystać.